home profiel Chinese geneeskunde behandelmethoden Kosten en vergoedingen praktische informatie foto's Links

Chinese kruidenIn Azië bestaan behandelingen volgens de Chinese geneeskunde voor 70 % uit het voorschrijven van kruiden. De term Chinese kruiden is in dit verband eigenlijk niet correct. Er worden kruiden voorgeschreven die ook hier in Nederland gewoon bij u in de tuin of in het bos groeien. De manier waarop er naar kruiden en hun werking wordt gekeken is wel typisch Chinees. In China worden de eigenschappen van kruiden benoemd naar verschijnselen die men in de natuur ziet: een kruid kan heet, warm, neutraal, koel of koud zijn. De smaak van een kruid is belangrijk: bitter, pikant, mild, zoet of zuur.
Van sommige planten wordt alleen de steel gebruikt terwijl bij anderen bijvoorbeeld de bloem, wortel of blad wordt verwerkt.Hoe verloopt de behandeling?

Er wordt in de Chinese kruidengeneeskunde meestal een mix gemaakt van verschillende kruiden (een formule). Deze kruiden kunnen elkaar versterken of elkaars vervelende eigenschappen neutraliseren. Dit wordt bij de behandeling ook toegepast. Dezelfde formule wordt meestal niet langer dan 1 of 2 weken achter elkaar gebruikt. Deze korte tijd is voldoende om bepaalde patronen in het lichaam te doorbreken, processen te stoppen of juist op gang te brengen. Dosering en gebruik is eenvoudig en wordt in overleg vastgesteld. Het klinkt misschien vreemd, maar ook minerale en dierlijke bestanddelen kunnen aan formules worden toegevoegd. Tenslotte is het voor u belangrijk om te weten dat geen (delen van) beschermde planten of dieren worden gebruikt in de formules en dat alle producten voldoen aan het door de Wereld Gezondheids Organisatie opgestelde GMP keurmerk.Ga terug
Design door Cindel Ribbens, 2009